Protein Tüketim Miktarları
VÜCUDUMUZDAKİ MİLYONLARCA HÜCRENİN YAŞAMASI, BÜYÜMESİ, TAMİR OLMASI, KISACASI HERŞEYİ İÇİN PROTEİN GEREKLİDİR. PROTEİN NEDİR? NE İŞE YARAR? NE KADAR PROTEİNE İHTİYACIMIZ VAR? BUNLARIN HEPSİNİ HERBALIFE DANIŞMANI DİYETİSYEN CANAN AKSOY BU YAZISINDA ÇOK İYİ ANLATMIŞ. Elzem Azotlu Öğe - Protein
Protein kelimesini latince anlamı; yaşayan varlıklar için elzem (olmazsa olmaz) azotlu öğedir. Proteinler hücrelerimizin yapı taşlarını oluşturur. Hücrelerin tüm vücudumuzun en olduğu düşünülürse, büyüme, gelişme ve yenilenme için proteinler olmazsa olmazdır. Hücre yapısını oluşturmak dışında önemli bir rolleri vardır:
Vücut dokularının oluşumu, tamiri ve yaraların iyileşmesi.
Yağsız doku kitlesinin yapılması- korunması ve artması. Hemoglobin yapısı. (Hemoglobin vücudumuzda oksijen taşıyan birimdir.)
Bağışıklık sisteminde antikor yapımı.
Besinlerin enerjiye dönüşmesi sırasında kullanılan enzimlerin yapısına dahil olmak.
Bazı hormonların yapılımı.
Hücre içi ve dışı sıvıların dengesi.
Neden proteine sürekli ihtiyacımız vardır ? Vücudunun fonksiyonlarını (solunum, kan dolaşımı, sindirim) yerine getirebilmesi için hücrelerin sürekli çalışması gerekir. Çalışan bu hücrelerimiz yıpranır ve bu hücrelerin sürekli yenilenmesitamiri gerekir. Hücrelerimizin yenilenmesi içinse düzenli ve sürekli protein alımı gerekir.
Proteinleri oluşturan küçük birimlere aminoasit adı verilir. 20 çeşit aminoasit bulunmaktadır. Bu aminoasitlerin bir kısmını (8 tanesini) vücudumuz üretemez ve mutlaka beslenme yoluyla alınması gerekir. Bu yüzden bu 10 aminoaside elzem aminoasit denir. Dokuların, hücrelerin, enzimlerin yapılması için bu 20 aminoaside ihtiyaç duyarız. Bu aminoasitlerin eksikliği durumunda vücudümuzda protein sentezlenemediği için büyüme, gelişme hücre ve dokuların yenilenmesi güçleşir.
Peki, protein kaynakları nelerdir? Bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde protein az veya çok miktarda bulunur aslında. Sadece besinlerin içerdiği proteinlerin miktarı ve kalitesi farklıdır. Hayvansal gıdalardan aldığımız proteinler daha fazla ve elzem aminoasit içerdikleri için yüksek kaliteli protein olarak adlandırılır. Proteinlerin temel kaynakları öncelikle hayvansal gıdalardır. (et-tavuk-balık-süt-yoğurt-peynirkuru baklagiller-kuruyemişler…)
Beslenme düzeninde hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarının birarada alınması proteinlerin daha etkili şekilde emilmesini sağladığı için , iki kaynağın aynı anda karıştırılarak tüketilmesi en sağlıklısıdır.
Ne kadar proteine ihtiyacımız var? Protein alımının her gün olması önemlidir. Günlük protein ihtiyacımız kilogram başına 1 -1.5 gramdır. 70 kiloluk birinin yaklaşık protein ihtiyacı 70 gramdır.Bitkisel protein kaynaklarını daha fazla tüketenlerin protein alımını 1.5 gramdan , hayvansal protein alımının daha yoğun olduğu bireylerde protein alımını yaklaşık 1 gramdan hesaplamak daha sağlıklıdır. Bitkisel proteinlerin sindirim sırasındaki kayıpları ve emilirliği daha düşük olduğu için böyle bir hesaplama eksik protein alımının önüne geçecektir.
Vucüdumuzda büyük bir protein deposu yoktur bu yüzden proteinin günlük beslenmede yeterli miktarda alınması çok önemlidir. Yetersiz protein alımı bebek ve çocuklardan büyümenin yavaşlamasından, zihinsel gelişmenin yavaşlamasına kadar çok önemli problemlerle yol açar. Yetişkinlerde yetersiz protein alımı hücre yenilenmesi yavaşlatır ve doku ve organ hasarlarının tamiri güçleşir. Yetersiz protein alımı hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırdığı gibi iyileşme sürecini de olumsuz etkiler.
Canan Aksoy
Herbalife Danışman Diyetisyeni
Yorumlar -
Yorum Yaz