Spor Dalları ve Egzersiz Tipleri Nelerdir?
HERBALIFE UZMANLARINDAN YİNE ÇOK FAYDALI BİLGİLER İÇEREN BİR SUNUMU SİZLER İLE PAYLAŞMAK İSTİYORUZ. BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ SPOR VEYA EGZERSİZ YAPIYOR, FAKAT ÇOĞU DA NE YAPTIĞININ VE NASIL YAPMASI GEREKTİĞİNİN FARKINDA DEĞİL. BU SUNUMDA NE YAPTIĞIMIZ KONUSUNDA BİRAZ BİLGİ VERMEK İSTİYORUZ. HAYATINIZIN BİR KÖŞESİNDE SPOR VE EGZERSİZE MUTLAKA YER VERİN. YAŞINIZ İLERLEDİĞİNDE KENDİNİZE TEŞEKKÜR EDECEKSİNİZ.
EGZERSİZ TİPLERİ VE SPOR DALLARI
Dayanıklılık ( Endurance ) Sporları:
Dayanıklılık sporları, uzun süreli ve düşük şiddetli aktivite gerektiren spor branşlarıdır. Dayanıklılık sporcuları; 30 dakika ile 4 saat arasında aktivite gösteren, ultra dayanıklılık sporcuları ise 4 saatten uzun süre aktivitede bulunan sporcular olarak tanımlanır. Dayanıklılık sporcularının enerji harcaması, yapılan aktivitenin süresine, şiddetine, sporcunun cinsiyetine, yaşına, vücut ağırlığına göre değişebilmektedir. Hareket ( koşu, bisiklet ) ve mental odaklanma ( bisiklet sürme, araba kullanma) gerekliliğinin yanısıra ortamın uygun olmayışı ( yüzme, kürek) gibi bazı durumlarda, sporcunun enerji ihtiyacını karşılamak mümkün olmayabilmektedir. Örneğin; ultra dayanıklılık sporcularında enerji harcaması, yaklaşık 6000 - 8000 kcal/gün' dür.
Örnek sporlar;
*Uzun mesafeli yarışlar *Maraton *Triatlon *Kros *Kayak *Kürek yarışı (2000 m) *Motor yarışları vb.
Kuvvet / Güç (Strength) Sporları;
Kuvvet, kas yada kas gruplarının zorlanma yeteneğidir ve tümüyle sporcunun taşıyabildiği yada kaldırabildiği ağırlıkla ölçülmektedir. Güç ise sadece kasın zorlanma derecesine değil, kasılabilme hızına da bağlıdır. Kuvvet/güç sporları, kısa süreli ve patlayıcı güç gerektirdiklerinden, diğer spor branşlarından farklıdır. Bu tip sporlarda antremanlar bir kaç saat sürerken, yarışmalar sadece saniye ve dakikalrla ifade edilmektedir.
Örnek Sporlar;
*Halter *Boks *Güreş *Judo *Gülle Atma *Çekiç atma *Disk atma *Masa Tenisi *100 mt.Yüzme vb.
Takım Sporları;
Takım sporları, iki yada daha fazla kişiden oluşan takımların karşılıklı mücadelesini içeren sporlardır.
Örnek Sporlar;
*Futbol *Voleybol *Basketbol vb.
Aerobik Egzersiz (Kardio);
Aerobik egzersizi, geniş kas gruplarının kullanıldığı, düşük şiddetli ve uzun süreli bir aktivite olarak düşünebiliriz. Aerobik egzersiz dayanıklılığı inşa eder ve kalbin pompalama yeteneğini dengede tutar; uzayan dönemlerde çalışma oranını yükseltir. Düzenli uygulamalar kalp fonksiyonlarını arttırır, HDL (iyi kolesterol) düzeyini arttırı, omurgayı düzeltir ve kan şekeri düzeyini azaltır. Ayrıca vücut yağ oranınıazaltarak, dış görünümü düzenler. Sters ile mücadelede de destek olur.
Örnek Sporlar;
Kondisyon aletleri ile yapılan egzersizler: *Eliptik *Kondisyon Küreği *Yürüyüş / Koşu Bandı *Yürüyüş *Merdiven Çıkmak *Bisiklet *Joging *Rollerblade Paten *Kürek Çekme *Aerobik Dans *Dairesel Çalışma *Yüzme *İp Atlama *Kickboks vb.
Anaerobik Egzersiz;
Anaerobik aktiviteler kısa süreli ve yüksek şiddetli eylemleri içerir. Anaerobik egzersiz, enerji üretiminde oksijenin çok düşük yada hiç olmadığı anlamını taşır. egzersizin enerji talebi, enerji desteğini aşar. Anaerobik egzersiz kasta depolanan enerji kaynaklarına bağlıdır. Bu yol enerji sadece karbonhidratlardan elde edilir ve şiddetli eforları destekler. Fakat süre sınırlıdır (yaklaşık 2 dakika). Üstelik enerji üretimi sonucu ortamda biriken laktik asit yorgunluğa yol açar. Anaerobik egzersiz kas kuvvetini/gücünü geliştirir, performansı iyileştirir. Örneğin, önemli bir ağırlığı kaldırma, ip atlama, izometrik egzersizler, 100/200/400 metre koşu, 50/100 mt.yüzme, hentbol, basketbol, tenis gibi sporlar anaerobik süreçlere başvurur. Örneğin, hızlı bir şekilde 15-20 basamaklı bir merdivene çıktığımızda soluk soluğa kalırız. Bu durumda enerji üretimi için aerobik yol yetersiz kalmıştır, enerji anaerobik olarak elde edilmiştir. Unutulmamalıdır ki çoğu egzersiz aerobik- anaerobik süreçlerin birlikteliğinden oluşur. Enerji üretimine katılım oranları, egzersizin şiddeti ve süresine bağlıdır. Yürüyor yada yavaş tempoda koşuluyorsa aerobik yol ile yağlar yakılarak enerji sağlanır. Şayet koşu temposu biraz yükseltilirse yağlar ve karbonhidratlar aynı oranda enerji üretimine katılır. Çok daha yüksek tempolu bir egzersizde ise karbonhidratlar enerji üretiminde baskın duruma geçer.
Örnek Sporlar;
*Ağırlık Kaldırma *İzometrik Egzersizler (Eklem hareketi olmaksızın kas kasılmasının olduğu statik egzersizler) *Kısa Süreli Hızlı Koşu (100/200/400 mt Koşu) *50/100 mt Yüzme *Futbol *Basketbol *Hentbol *Voleybol *Tenis vb.
Yorumlar -
Yorum Yaz