Mevsim Geçişlerinde Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
MEVSİM GEÇİŞLERİNDE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMENİN YOLLARI
Artık sararmış yaprakların süslediği Sonbahar' a girdik, Kış aylarının ise eli kulağında. Tabi bu mevsim, sık ve hızlı ısı değişimlerinin yanı sıra okulların açılması, kısa ve karanlık günlerin gelmesi ile soğuk algınlığı ve grip sezonunu da beraberinde getiriyor. Sadece bunlardan değil, diğer tüm enfeksiyonlardan korunmak için bağışıklık sistemimizin kuvvetli olması ve düzgün çalışması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Peki bağışıklık sistemimizi nasıl koruyup güçlendireceğimizi biliyor muyuz?
Aslında savunma sistemimizin ilk adımı, sağlıklı bir yaşam tarzını hayatımıza adapte etmek olmalıdır. En basit hali ile sıralamak gerekirse;
- Yeterli ve kaliteli bir uyku,
- Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinmek,
- Düzenli egzersiz yapmak,
- Stresi hayatımızdan mümkün olduğunca uzaklaştırmak,
- Fazla kilolarımızdan kurtulmak,
- Sigarayı hayatımızdan çıkarmak,
- Varsa alkolü kısıtlamak,
- Ve elbette sosyalleşmeye yeterince vakit ayırmak...
Araştırmalar yetişkin bireylerin oda sıcaklığı, mevsimine göre 18- 20 derece aralığında olan sakin ve konforlu bir ortamda, ortalama 7- 8 saatlik dinlendirici bir uykuya ihtiyaçları olduğunu göstermektedir. Kesintisiz 6 saatlik kaliteli bir uykuda vücudun yenilenmesi ve toparlanması için yeterli bulunmuştur. Uykuda leptin adı verilen tokluk hissi yaratan hormon artmakta, uykusuzluk arttıkça da tam tersine açlığı ve daha fazla karbonhidrat tüketme isteğini arttıran ghrelin isimli hormonun salgılanması artmaktadır. Uyku, aynı zamanda bağışıklık sisteminde görev alan hücrelerinde hem sayı hem de kalitesinin artmasını sağlar. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku, ertesi günkü verimimizi ve günümüzün kalitesini yükseltmeye de yardımcı olur.
Havaların soğuması ile bedenimiz bizi daha fazla kalori içeren gıdalara yönlendirir; oysa yüksek kalori içeren yağlı ve basit karbonhidratlar, bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler ve koruyucu antikor düzeyimizin azalmasına neden olur. Bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesi ve başta enfeksiyonlar olmak üzere bizi bir çok hastalıktan koruyabilmesi için proteince zengin; çinko, selenyum, demir, folik asidin yanı sıra A ve B kompleks vitaminleri desteklenmiş bir diyete ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. C vitamininin bağışıklık sistemine etkisi yadsınamazken, E vitamininin güçlü bir antioksidan olduğunu artık hepimiz daha iyi biliyoruz. Kış günlerinde özellikle azalan D vitamininin troid bezi rahatsızlıkları, şeker hastalığı gibi kronik hastalıların önlenmesinin yanı sıra bağışıklık sistemininde düzgün çalışması için gerekli olduğu, pek çok çalışmada gösterilmiştir. Havuç, maydanoz, taze sıkılmış meyve suları, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, badem, ülkemizde kış aylarında bulabileceğimiz beyaz etli balıklar, bağışıklık sistemimizin ihtiyaci olan tüm bu besin maddelerini sağlayacaktır.
Serin bahar günlerinde bol bol yürümeyi ve bol su tüketmeyi ihmal etmemeliyiz.
Özellikle sindirim sistemini güçlendiren probiotikleri beslenme düzenimizin bir parçası haline getirmeliyiz.
Bu aylarda sık baş gösteren üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük bir kısmının etkenleri, virüslerdir. Mikroplardan korunmanın en iyi yollarından biri de hijyen kurallarına özen göstermektir. Bunun için en önemli ve basit uygulama, ellerimizi sık sık su ve sabun ile yıkamaktır.
Sağlıklı ve güzel bir Sonbahar geçirmenizi dilerim.
Dr. İsmet TAMER
Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi
Yorumlar -
Yorum Yaz