Merhabalar,
Kemik metabolizması, kalsiyum ve fosfor dengesini sağlamada önemli rolü olan vitamin D eksikliği bir çok kronik hastalık için risk faktörü oluşturuyor. Vitamin D' nin %90 ı ciltte ultraviole ışığı etkisiyle oluşturulur. Süt, yumurta, yağlı balıklar(somon,ringa) önemli Vitamin D kaynağıdır. Dünya çapında 1 Milyar kişide Vitamin D eksikliği ve yetmezliği gözlenmiştir. Yaşın ilerlemesi ile birlikte ciltte Vitamin D eksikliği görülmektedir. Vitamin D yağ dokusunda tutulduğundan, obezite Vitamin D eksikliği için önemli bir risk faktörüdür. Ultraviole ışığı eksikliği olan kış aylarında özellikle çocuklar, hamileler, süt veren anneler Vitamin D eksikliği geliştirebilirler. Günde 300- 2000 IU Vitamin D tedavisi kronik hastalıklardan ölüm riskini azaltmaktadır.
Vitamin D düzeyi düşük olanlarda, normal düzeyde olanlara göre kan basıncı daha yüksektir. Vitamin D'nin damar düz kaslarını gevşetici etkisi vardır. Vitamin D kan şekerinin düzenlenmesini sağlayan insulin hormonunun salgılanmasını çoğaltır. Kalsiyum ile beraber alındığında %33 oranında diyabet riskini azaltmaktadır. Ayrıca Kalsiyum ile birlikte alındığında iyi huylu kolesterol (HDL) düzeyini yükseltmektedir. Vitamin D düzeyinin düşük olması kalp krizi riskini de 2 kat arttırabilmektedir. Böbrek yetmezliği çekenlerde, vitamin D verildiğinde idrardaki protein kaybının azaldığına dair bilgiler vardır.
Başka bir olumlu etkiside bağışıklık sistemini desteklemesidir. Multiple skleroz (MS) hastalarında Vitamin D düzeyi düşük bulunmuş ve tedavi verilen kişilerde hastalığın bazı belirtilerinin azaldığı görülmüştür. Gebelik döneminde Vitamin D kullanan annelerin çocuklarında otoimmün diyabetin gelişme riski azalmaktadır.
IACR ( International Agency for Research on Cancer ) 2008 de yaptığı çalışmada özellikle bağırsak kanseri ile Vitamin D düzeyi arasında ters ilişki olduğunu açıklamıştır. Menopoz sonrasında bayanlarda meme kanseri riskinin 1000 IU Vitamin D ve Kalsiyum takviyesiyle azaldığını gösteren araştırmalar da vardır. Prostat kanseri ile ilgili de benzer sonuçlar bulunmuştur. Yeterli miktarda güneş ışığı alan çocuklarda Lenfoma riskinin azaldığı gözlenmiştir. Bu çalışmaların aksine D vitamini tedavisinin kanser gelişimi üzerine koruyucu bir etkisi olmadığını söyleyen araştırmalarda vardır. Önemli olan ise özellikle güneş ışığının az olduğu kış döneminde D Vitamini takviyesi alınmasıdır. Amerikan Pediatri Derneği, doğumdan itibaren anne sütü ile beslenen bebeklere 400 IU D Vitamini ilavesi öneriyor. Özellikle güneş koruyucularının kullanımı, süt ürünlerinin tüketiminin giderek azalması ve obezite D Vitamini eksikliğine sebep olmaktadır. 2 adet Herbalife Vitamin ve Mineral tablet, bir erişkinin günlük alması gereken D Vitamini miktarının yarısını karşılamaktadır.
Sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle...
Prof.Dr. Banu ÇAYCI
Herbalife Türkiye
Beslenme Danışma Kurulu Üyesi
Kaynaklar:
1- Novel roles of vitamin D in disease: What is new in 2011?_European Journal of Internal Medicine,Volume 22, Issue 4, Pages 355-362, August 2011
2- Natinal Institude of Health;Dietary Supplements Fact Sheet.
www.kilokontrolyolu.com u ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.