Merhaba,
Bazal Metabolizma bir insanın istirahat halinde günlük yaşamı için ihtiyaç duyduğu minimum kaloridir. Metabolik hız; bedeninizin aldığı besinleri enerjiye dönüştürme ve bu enerjiyi kalori olarak yakma kapasitesini ifade eder. Metabolizmanız iyi çalışıyorsa, alınan besinler kolayca enerjiye dönüştürülüyor ve bu enerji eksiksiz olarak yakılıyor. Metabolik hızınız genetik olarak yada hastalık gibi herhangi bir nedenden yavaşladı ise, besinleri enerjiye ve kaloriye çevirme işlemi azalıyor. Böyle olunca da kalori yakılamıyor, yağlar depolanıyor bunun sonucunda kilolar artıyor.Metabolizma vücut bileşimlerinden etkileniyor. Vücuttaki kas ve yağ dokularının birbirine oranıdır bu bileşimler. Kaslarımız, vücuttaki yağlardan çok daha fazla kalori harcarlar. Kaslı vücuda sahip olanlar daha az yağ oranına sahip olmalarından dolayı metabolizmaları daha hızlı çalışır. Örnek olarak aynı boy ve kiloda iki kişiyi ele alalım.Bu kişilerden düzenli olarak vücut geliştirme, aerobik çalışma, fitness ve aletli programlar uygulayan kişinin vücut yağ oranı daha düşüktür.diğeri ise hiçbir spor aktivitesi yapmadığı için, vücut yağ oranı diğer örnekteki kişiye oranla daha yüksektir. Dolayısıyla metabolizma hızı da daha yavaştır. Yani birinci örnekteki kişinin vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için, ikinci kişiden daha fazla kalori harcaması gerekmektedir.
Yaş ilerledikçe buna paralel olarak vücudun metabolik hızı da yavaşlıyor. Öyle ki, 20 li yaşlardan sonra vücut her 10 yıllık dönemde yüzde 2-3 daha az enerji yakmaya başlıyor. Bunun nedeni menapoz gibi hormonal faktörler de devreye girince metabolizmanın yavaşlamasıdır. Bir taraftan da, yaşımız ilerledikçe azalan bedensel aktivite düzeyi, kas kitlesinde azalmaya ve yağ deposunda da artışa yol açıyor. Metabolizma hızı yavaşlarsa, obezite oluşma riski de artıyor. Obeziteye eğilimli olan kişilerde görülen en önemli özellikler aşırı iştahın yanı sıra, yağ yakınının azalmış olmasıdır. Yağ tüketimi, günlük besin tüketiminin yüzde 30 unu aşmamalıdır. Çünkü yağların fazla alınması yağ yakımını engeller.
Metabolizmayı hızlandırmanın en etkili yolu, egzersiz yapmak ve kas kitlemizi arttırmaktır. Peki egzersiz sırasında yağ yakmak için kalp atışınız kaç olmalıdır? Aerobik karakterinde bir çalışma esnasında maksimum kalp atım sayınızın (MHR) belirlenmesi, çalışma amaç ve verimi açısından önemlidir. Bu sayının hesaplanması şöyledir: 220 - yaş formülü bu hesap için kullanılır. Bu formüle göre 20 yaşındaki bir kişinin, "Maksimum kalp atım sayısı" 200, 50 yaşındaki birinin ise 170'dir. Aerobik çalışma esnasında nabzınız (HR); maksimum kalp atım sayınız (MHR) x % 50'si ile MHR x % 80'i arasında değişmelidir. Bu aralığa "Faydalı Antreman Sınırı" denir. u hesaba göre, 20 yaşındaki bir kimsenin nabzı (HR), 100 ile 160 sayısı arasında değişmelidir. Bunun üstünde bir nabız sayısı daha fazla aerobik bir fayda sağlamaz.
Düşük metabolizma hızının yarattığı kilolardan kurtulmanın en kolay yolu, düzenli egzersiz yapmaktır. Eğer kilo kontrolü sağlamak istiyorsanız, daha çok egzersiz yapmalı ve daha çok YAĞSIZ kas kitlesine sahip olmalısınız. Yani ortalama metabolik hızınızı arttırarak daha fazla kalori yakmalısınız.
Sağlıkli ve mutlu bir ömür geçirmeniz dileğiyle...
Prof.Dr. Banu Çaycı
Herbalife Türkiye
Beslenme Danışma Kurulu Üyesi
www.kilokontrolyolu.com u ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.