Merhaba,
Diyetimizin olmazsa olmazı bir gıda grubu da yağlardır. Doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır. Doymuş yağlar insan sağlığı açısından risklidir. Margarin, kızarmış patates ya da kekler de bulunan işlenmiş, kızarmış, oksitlenmiş ve hidrojene yağlar, trans yağlardır. Trans yağlar hem sağlığa zararlıdır hem de doğal değildir. Bu yağları mümkün olduğu kadar az tüketmeliyiz, çünkü vücut sağlığı için zararlı yağlardır. Doymamış yağlari ise bitkisel kökenli olup kalp damar sağlığı için faydalıdır. Bunların en sağlıklısı Zeytinyağı dır. Doymamış yağlardan tüketmemiz sağlığımız açısından çok önemlidir. Omega-3, Omega-6 ve Omega-9 yağları insan sağlığında çok önemli rol oynar. Vücutta üretilemediğinden gıdalardan elde edilir. Doğru yağlar tüketerek kalp sağlığınızı koruyabilir, damarlarınızın tıkanmasını önleyebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Kısacası; bazı yağların kalp ve damarlarınızın dostu, ruhsaldengenizin destekleyicisi ve eklemlerinizin koruyucusu olduğunu da bilmelisiniz. Kalp dostu yağları tüketerek daha sağlıklı yaşamak, bazı kanserlere yakalanma riskinizi azaltıp depresyon, tip 2 şeker hastalığı ya da osteoartirit (eklem ve kemik hastalığı) gibi hastalıklardan korunmak istiyorsanız; beslenmenize 'Omega -3 yağ asitleri' ni eklemeyi unutmamalısınız.
Ceviz, Omega-3 yağ asitlerinin en önemli bitkisel kaynaklarındandır. 30 gramı yaklaşık 180 kalori verir ve toplam Omega-3 yağ asidi içeriği 1-2 gram civarındadır. Cevizin fosfor, çinko, bakır, demir, potasyum ve E vitamini bol, doymuş yağ içeriği düşüktür. Ancak günde 3-4 adet yemek yeterlidir.
Omega- 3 yağ asitleri, özellikle beyin, retina ve kalpte yüksek oranda bulunur. Beyinde birçok fonksiyonda önemlidir. Hamileliğin özellikle son üç ayında anneden bebeğe büyük miktarlarda Omega-3 yağ asitleri iletilir. Hamilenin özellikle bu aylarda daha çok balık yemesi veya takviye alması önerilmektedir. Her balıkta Omega-3 yağ asidi yoktur yada miktarı çok azdır. Derin denizlerde yaşayan ve siyah etli balıklarda daha fazladır. Somon,sardalya, uskumru, ton balığı gibi balıklar Omega -3 açısından daha zengindir. Kültür balıkları mısır gibi besinlerle yetiştiğinden yeteri kadar Omega-3 yapamazlar, buyüzden Omega-3 seviyeleri çok düşüktür. Günlük kalori gereksiniminin %0,1 kadar Omega-3 yağ asitleri tarafından karşılanmalıdır.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileklerimle,
Prof.Dr.Banu ÇAYCI
Herbalife Türkiye
Beslenme Danışma Kurulu Üyesi
www.kilokontrolyolu.com u ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.