Merhabalar,
İnsan beyni birbirlerine kimyasal sinyaller yollayarak haberleşen beyin hücrelerinden yani nöronlardan oluşur. Bu kimyasal sinyal maddelerinin oluşturulabilmesi için proteinlerin yapı taşı olan amino asitlere ihtiyaç vardır. Bundan dolayı da sağlıklı beslenme duygu durumunu, zihinsel yani mental performansı, uzun vadede yaşlanmayı ve enerjiyi etkilemektedir...
Zihinsel enerji ve fonksiyonları beslenme gün boyunca etkiler. Gıda takviyesi ya da içeceklerden alınan kafein; duygu durumunda, performansta ve dikkatte olumlu değişikliklere yol açarak beyin performansını arttırır. Öğün atlamak, şeker düzeyi ya da dengesiz beslenmek zihinsel performansı azaltır. Bununla birlikte kan şekerini destekleyen, sağlıklı karbonhidrat içeren ve yeterince proteinli bir beslenme düzeni zihinsel performansı destekler.
Normal zihinsel fonksiyonlar için B12 gibi vitaminler gereklidir. Fazla kalori alımı ve yeterince egzersiz yapmama sonucunda karın çevresinde biriken yağlar, inflamasyon denilen bir duruma neden olduklarından beyin hücrelerine zarar verebilirler. Beyin % 70 yağdan oluşur bu nedenle diyetle alınan yağların tipi beyin fonksiyonlarını etkiler. Pek çok çalışmada Omega-3 yağ asitlerinin beyin üzerindeki olumlu etkileri gösterilmiştir. Yapılan araştırmalarda hayvanlarda, bitkisel kaynaklı antioksidanların (C ve E vitamini içeren) hafıza üzerine olumlu etkileri olduğu ortaya çıkmıştır.
Düzenli fiziksel aktivite, beyin kan akımını artırarak zihinsel fonksiyonların gelişimine yardımcı olur. Vücudumuzu bir bütün olarak düşünürsek, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle kilo kontrolü sağlamak sağlıklı ve kaliteli yaşamın vazgeçilmezidir.
Sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle,
Prof.Dr. Banu ÇAYCI
Herbalife Türkiye
Beslenme Danışma Kurulu Üyesi
www.kilokontrolyolu.com , u ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.